Michigan Türk Amerikan Derneği’nden 3. Uluslararası Çocuk Festivali

Michigan Türk Amerikan Derneği’nden 3. Uluslararası Çocuk Festivali

Michigan Eyaletinin Detroit Şehri’nde Michigan Türk Amerikan Derneği (TASM) tarafından düzenlelen “3. Uluslararası Çocuk Festivali” programı renkli görüntülere sahne oldu.

 

IMG 8623Sunuculuğunu Detroit CBS televizyonu yapımcısı Carol Cain’in yaptığı festivale çok sayıda ülke ve etnik grup katıldı. 21 ülkeden 359 çocuk katıldığı programda öğrenciler müzik, dans ve şarkı kategorilerinde hünerlerini sergiledi. Ülke tanıtım standları ziyaretçilerin beğenilerini sunuldu.

 

Bu yılki festivale ABD, USA Hip Hop Urban,Türkiye, İskoçya, Romanya, Bulgaristan, Çin, Güney Kore, Almanya,Bosna, Arnavutluk, Hindistan, Batı Afrika, Senegal, Mali, Gine, Bangladeş,Macaristan, Makedonya, Rusya, Polonya, Meksika, Japonya ve Kırgısıztan ülkeleri katıldı.

 

Program Michigan Türk Amerikan Derneği kadın kolları tarafından hazırlanan kermesle başladı. Amerikalı’lar Türk Mutfağının birbirinden lezzetli yemekleriyle tanışma fırsatı yakaladı. Kermeste bu sene ilk defa yapılan geleneksel Osmanlı macunu çocuklardan büyük ilgi gördü.

 

Festivale katılan ülkeler açtıkları stantlarda kendi kültürlerini tanıtma fırsatını yakaladı. Romanya el sanatları, Japon origami sanatı, Çin ve Türk kaligrafi sanatının yanı sıra diğer ülkeler de kültürlerine ait zenginlileri katılımcılarla paylaştılar. Özellikle hat sanatçısı Mehmet Açar’ın bulunduğu stand önünde uzun kuyruklar oluştu.

 

Hersene farklı temaların sunulduğu programın bu yıl yarışma havasında geçmesi festivale ayrı bir heycan kattı. IMG 8742Asya ülkelerinin kendine has danslarıyla, Batı Afrika ülkelerinin hareketli geleneksel dansları, Hindistan’ın Bharatnatyam’ı ile Japoya ve Rusya’nın müzikal performansları göz doldurdu.Sahne performansları izleyicilerden oldukça yoğun ilgi gördü. Yoğun rekabetin olduğu yarışmada jüri üyeleri birincileri seçmekte oldukça zorlandılar.

 

Dans kategorisinde herkesi kendilerine hayranbırakan Hindistan birinci, Bosna Hersek folklor dansı ikinci ve Amerikan Urban Hip-hop ise üçüncü oldu.

 

Yarışmaya katılan ve küçük yaşlarına rağmen sempatiklikleriyle profesyonel dansçıları aratmayan çocuklara katılım sertifikası verildi.

 

Festivale Michigan Eyalet Milletvekilleri’nden Jon Switalski, Hamtramck Belediye Başkanı Karen Majewski, Novi Şehri yöneticisi Clay Pearson,Detroit Japonya Başkonsolos yardımcısı Ryoji Noda, Detroit Romanya Konsolosu yardımcısı Gabriela Ban,Eastpointe Belediye Başkanı Suzanne Pixley, Aile Mahkemesi Hakimi Sheila Ann Gibson, Detroit Mercy Üniversitesi Rekoru Antoine Garibaldi, Rochester Çollage Provost’u John Barton, Detroit Opera House yöneticilerinden Karen V.DiChiera, Wayne State Üniversitesi Uluslararası Programlar bölümü yöneticisi Jaclyn Assarıan gibi toplumun önde gelen isimleri de katıldı.

 

IMG 0405Fesivale katılan Michigan Eyalet Milletvekili Jon Switalski, “Uluslararası Çocuk Festivali’ nde yeralmaktan, dünyamızın bir çok bölgesinden çocukların, çok geniş ve farklı kültürlerin bir araya getirilerek kültürler arası öğrenimin desteklenmesinden büyük bir zevk ve onur duydum. Michigan Türk Amerikan Derneği’ne böyle bir festival düzenledikleri için teşekkür etmek istiyorum.” dedi.

 

Eastpoint Şehri Belediye Başkanı Suzanne Pixleyişe, “Bugün burada bulunmaktan çok mutluyum. Türkiye’de yaşadığımız zamanlarda kızım halk danslarına katılıyordu. Bundan dolayı çocukların dans etmelerinden duydukları sevinç ve neşeyi çok iyi biliyorum.” dedi.

 

Michigan Türk Amerikan Derneği Başkanı Tolga Çelik, 2014 yılı’nda hedeflerinin festivae katılacak olan ülke sayısını 30’a çıkartmak olduğunu ifade etti. Çelik, bu tür organisazyonların değişik kültürleri biraraya getirirek dünya barışına büyük katkı sağladığını vurguladı.

 

Festival, yarışmaya katılan bütün çocukların hep bir ağızdan “Biz dünyayız” (We are the World) adlı şarkıyı söylemesi ile son buldu.

 

 

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.