Kara Kıta’nın sorunlarına çare eğitim

Kara Kıta’nın sorunlarına çare eğitim

Barış Adaları Enstitüsü (Peace Island Institute), Küresel İlişkiler Merkezi (Center for Global Affairs) ile Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV), ‘‘Büyükelçiler Serisi; Afrika’nın Sorunlarına Afrikalıların Çözümü’’ başlıklı panelin ikincisine ev sahipliği yaptı.

Panele katılan büyükelçiler Kara Kıta’nın yaşadığı sorunların çözümüne adres olarak eğitimi gösterdi. Afrika ülkelerinde, yolsuzluk, yoksulluk, cehalet, ana sermaye yetersizliği, tarihten gelen karamsarlık ve ortak vizyonun olmamasından şikayet edildi.

Panele Güney Afrika’nın Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Kingsley Mamabolo, Gine’nin BM Büyükelçisi Anatolio Ndong Mba ile Mısır’ın BM Daimi Temsilcisi yardımcısı Osama Abdelkhalek katıldı. Panelin moderatörlüğünü Afrika Birliği’nin BM’deki gözlemcisi olan Antonio Tete yaptı. Toplantıya farklı ülkelerden onlarca diplomat katılırken Türkiye’den de Kütahya bağımsız Milletvekili İdris Bal katıldı.

Panele misafir olarak katılan İdris Bal, konuklara yönelik yaptığı kısa konuşmada, Afrika gibi dünyanın ortak sorunlarından birisinin de yolsuzluk olduğunu dile getirdi. Bal, yolsuzlukla mücadelenin olmazsa olmazlarını; devletin şefaflaşması, hesap verebilirliği, fikir hürriyeti, basın özgürlüğü, bağımsız yargı diye sıraladı. ‘‘Bizler bu değerlerin ülkelerimizde yerleşmesi için mücadele etmeliyiz. Yeraltı, yerüstü kaynaklar önemli ancak sorunların çözümüne en iyi çare eğitim.’’ diyen Bal, ‘‘Eğitimli bir nesil petrol gibi yeraltı zenginliklerinden daha değerli bir zenginliktir.’’ dedi.

Güney Afrika’nın BM Daimi Temsilcisi Mamabolo da tarihin bugün için derslerle dolu olduğuna dikkat çekti. Dersleri öğrenebilmek için eğitimin kilit öneme sahip olduğuna dikkat çeken Mamabolo, Afrikalıların ortak bir vizyona ihtiyacı olduğunu ifade etti. Ortak vizyon için eğitimin önemine işaret eden Mamabolo, kolonizm dönemlerinin Afrika halkı tarafından unutulmamasını istedi. Dönemin güçleri tarafından Afrika’nın sömürüldüğünü hatırlatan Mamabolo, ‘‘Bugün o gün yapılan hataları/hatalarımızı iyi analiz edersek aynı hataları yapıp bugünün güçlerine aynı fırsatı vermeyiz’’ dedi.

Büyükelçi Mamabolo, Afrika’nın zihinsel bir reform yaparak öncelikle cehalet ve yoksulluk ile mücadele etmesi gerektiğine işaret etti.

Toplantıya Avrupa ve Afrika’yı temsilen onlarca BM’de görevli diplomat katılırken Gine’nin BM Daimi Temsilcisi Mba, Afrika’nın medeniyetin doğduğu yer olduğunu belirtti. Kolonizmden önce Afrika’da astronomi, matematik, mimari gibi alanlarda oldukça ileri olduğunu belirten Mba, bu söylediklerine kanıt olarak da Mısır’daki pramitleri örnek gösterdi. Tarihte kolonizm döneminde dahi Afrika’nın Batı’yı etkilendiğini belirten Mba, köle ticareti ile bugün elde edilen zenginliğin sağlanmasında büyük etkisi olduğunu savundu. Afrika ülkeleri için altı başlıkta yol haritası çizen Mba bunları; Afrika’nın 54 ülkesinin dünya da eşit statütü de temsili, Afrika’nın doğal kaynaklarından en fazla şekilde istifade etmesi, yina Kara Kıta’nın ekonomisini çeşitlendirmesi, Kara Kıta ülkelerinin Dünya Bankası ile IMF’ye olan borcunun yeniden yapılandırılması dışında birde bu kıtanın sahiplerinin biraraya gelerek dayanışma göstermeleri olarak sıraladı.  

Mısır’ın BM’deki Daimi Temsilcisi Yardımcısı Abdelkhalek, sürdürülebilir bir kalkınma için Afrika’da en büyük sorunun ana sermayenin yetersizliği olduğunu savundu. Sermaye birikimin önündeki en büyük engellerden birisinin yolsuzluk olduğunu belirten Abdelkhalek, bu konuda her devletin ciddi olarak mesai harcaması gerektiğini kaydetti. Mısır da dahil Afrika ülkelerinin bir diğer sorununun enerji yetersizliği olduğunu kaydeden Abdelkhalek, bu konuda yeni proje ve alternatiflere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

 

Panelin moderatörü olan Antonio Tete ise, ‘‘Her ülkenin elinde maddi değere dönüştürebileceği bir zenginlik mutlaka vardır. Bu değeri parlatıp öne çıkarabilecek yöntem ise ancak eğitimdir. Değerlerimizin keşfi de bunların hakkıyla dünya kamuoyuna sunulması da ancak eğitimle olur.’’ dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.