Başkan Obama: Çin adalara saldırırsa Japonya’yı savunuruz

Başkan Obama: Çin adalara saldırırsa Japonya’yı savunuruz

Başkan Barack Obama, dört ülkeyi kapsayan Uzakdoğu gezisinin ilk ayağı olan Japonya’da temaslara başladı. Sekiz gün sürecek olan gezinin ilk durağında Obama, Çin ile ada sorunu yaşayan Japonya’ya ABD’nin açık desteğini yeniledi. Çin’in adalara saldırması durumunda Obama, ABD’nin Japonya’yı koruyacağını söyledi.

 

Çin’in toprak hakkı iddiaları ve Kuzey Kore’nin nükleer programının oluşturduğu güvenlik kaygıları nedeniyle Başkan Obama’nın Japonya, Malezya, Filipinler ve Güney Kore’yi kapsayan Uzakdoğu ziyareti 8 gün sürecek.

 

Obama, bugün Tokyo’da Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile biraraya geldi. Japonya ile Çin arasında artan Doğu Çin Denizi’ndeki yerleşim olmayan bir grup ada üzerindeki sorunun tırmandığı bir dönemde Obama’nın Tokyo ziyareti önemli görünüyor. Başkan Obama, Japonya ziyareti öncesinde Japon Yomiuri gazetesine verdiği demeçte Amerika’nın, Japonya’nın bu adalar üzerindeki egemenliğini tehdit edecek her türlü tek taraflı girişimine karşı olduğunu söyledi. Başkan ayrıca adaların, saldırıya uğraması durumunda Amerika’nın Japonya’yı savunmasını öngören anlaşma kapsamına girdiğini hatırlattı.

 

Başkan Obama ayrıca uzun süredir ertelenen serbest ticaret anlaşması  Trans-Pasifik Ortaklığı (TTP) üzerinde de ilerleme sağlamaya çalışacak. Ancak birçok uzman, Japonya’nın tarım ürünlerine uygulanan vergileri kaldırma konusunda isteksiz olması nedeniyle anlaşmaya varılması olasılığının düşük olduğunu kaydediyor.

 

Başkan Obama, Tokyo’dan sonra Seul’e hareket edecek ve Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye ille yeni bir nükleer deneme yapmaya hazırlandığı sanılan Kuzey Kore konusunu ele alacak. Başkan, Malezya’da da Başbakan Necip Razak’la biraraya gelecek. 1966 yılında zamanın başkanı Lyndon Johnson’un yaptığı ziyaretten sonra ilk kez bir Amerika başkanı Malezya’ya gidiyor.

 

Obama’nın 2009 yılında başkanlık koltuğuna oturmasından bu yana yapacağı beşinci Uzakdoğu ziyaretinin son ayağıysa Filipinler olacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.