Plaza felaketinin mağdurları bir yıl aradan sonra hala mağdur

Plaza felaketinin mağdurları bir yıl aradan sonra hala mağdur

Bangladeş’te Rana Plaza adlı iş merkezinin çökmesiyle yaşanılan felaketin bugün yıl dönümü. Bir yıl önce yaşanan felakette bin 100 den fazla işçi hayatını kaybetmiş 2 bin 500 kadar da çalışan enkaz altından çıkarılmıştı.

 

Felaket, Avrupa ve ABD’li tekstil şirketlerinin siparişlerini üreten Rana Plaza’daki atölyelerde çalışan binlerce işçinin yaşadığı trajedi Batılı firmaların da eleştirilerin merkezine taşımıştı. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) yayınladığı bildiri ile Rana Plaza’da yaşanılan acıların üzerinden bir yıl geçmesine rağmen mağdurların mağduriyetlerinin giderilmemesini kınadı.

 

Rana Plaza, 24 Nisan 2013 sabahı çökmüştü. İş merkezindeki 5 konfeksiyon atölyesinde 3 binden fazla işçi çalışıyordu. Plazanın sahibi Muhammed Sohel Rana, Hindistan’a kaçmaya çalışırken yakalanmıştı.

 

HRW, ölen işçi yakınları ile yaralı kurtulanlara 5 konfeksiyon atölyesi ile çalışan uluslararası şirketlerin maddi yardımda bulunmadığını belirterek eleştirdi. HRW, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’nun felaket nedeniyle mağdur olanlara 40 milyon dolar yardım sözünün ancak 15 milyon dolarının temin edilebildiğine işaret etti.

 

Bangladeş hükümeti ILO tarafından sağlanan yardım ile felaket mağdurlarının herbirine 645 dolarlık ilk yardım çeklerinin ulaştırıldığını duyurdu.

 

HRW, felaketten kurtulanların psikolojik ve sağlık sorunları ile mücadele ettiğine dikkat çekerek, bu kimselerin maddi sıkıntılar içinde yaşadıklarını, çocuklarını dahi bu gerekçe ile okula gönderemediklerini açıkladı.

 

Bangladeş’in Başkenti Dakka’da yaşanılan felaket ülkede işçi güvenliği konularını da gündeme taşımıştı. Bangladeş hükümeti bu konuda ülke genelinde daha sıkı tedbir alama sözüvermişti. Bugün, felaketin birinci yıldönümünde Bangladeş’te işçi güvenliğine yönelik hükümetin attığı olumlu adımlar var ancak 5 binin üzerindeki tekstil fabrikasının bulunduğu ülkede müfettiş sayısı sadece 19.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.