Vatikan’dan Noah filmine sert eleştiri

Vatikan’dan Noah filmine sert eleştiri

Los Angeles’ta günlük olarak yayınlanan Hollywood Reporter dergisi son günlerin en çok konuşulan filmi Noah ve Vatikan’ın filme bakış açısı ile alakalı bir haber yayınladı. Derginin haberine göre Noah filmi oyuncusu Russell Crowe, geçtiğimiz Mart ayında Papa Francis’den dinsel temalı filme teşvik sayılabilecek bir toplantı talep etmişti. Ancak Vatikan’da yayınlanan Avvenire gazetesinin perşembe günkü yazısına göre Crowe’un bu talebi reddedildi.

Vatikan’ın Darren Aronofsky’nin yönettiği, ünlü ancak bir o kadar da tartışmalı filme dair ilk değerlendirmesi “Harcanmış bir fırsat ve Tanrı’sız bir Nuh filmi” şeklinde olmuştu. Değerlendirmede, film dini bir hikayeyi ekolojik bir bakış açısıyla ve modern çağa uyarlanmış bir dille anlatmasından dolayı da eleştiriliyor.

Crowe’un sosyal medya kanalıyla iki hafta boyunca Papa’ya filmi izleme çağrısından sonra, Crowe, Aronofsky, yapımcı Scott Franklin ve Paramount genel müdür yardımcısı Rob Moore 19 Mart tarihinde hep birlikte Vatikan’a ziyarette bulundu. Ekip kısa süreliğine dini liderlerde görüşmüş, 40 bin kişi ile birlikte St. Peter’s Meydanı’ndaki ayine katılmıtı. Ancak bu ziyaret çerçevesinde film hakkında herhangi bir görüşme yapılmamıştı.

Ziyaret sosyal medyada eleştiriye yol açtı. Vatikan sözcüsü Peder Federico Lombardi açıklamalarında ısrarla ziyaretin filme yönelik herhangi bir teşvik mesajı içermediğini ve o tarihte Vatikan’dan kimsenin henüz filmi izlememiş olduğunu vurguladı.

İlerleyen günlerde Avvenire’in film eleştirmeni Mimmi Muolo’nun film hakkındaki “tuhaf” ve “şaşırtıcı” gibi yorumları tartışmalara netlik kazandırdı. Muolo yazısında filmi İncil’de anlatılan Nuh hikayesinden çok uzaklaştığından dolayı eleştiriyordu.

Eleştiriler, filmi ABD ve diğer birçok ülkelerdeki dindarları filmi boykota çağıran dini gruplarla karşı karşıya getirdi. Muolo’nun perşembe günü İtalya’da gösterime giren filmi boykot çağrısında bulunmaması ise dikkate değer.

Derginin yayınladığı istatistiki bilgilere göre bu tartışmalar filmin hasılatını etkilemiş görünmüyor. Film ABD’de ilk haftasını 44 milyon dolar hasılatla kapatarak iddialı bir başlangıç yaptı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.