Dünya’nın izlediği “Kanlı Ay Tutulması” sona erdi

Dünya’nın izlediği “Kanlı Ay Tutulması” sona erdi

Gezegendeki en nadir astronomik olaylardan biri olarak gösterilen “Kanlı Ay Tutulması” sona erdi. Tutulma esnasında Dünya’nın gölgesi üzerine düşen Ay’ın rengi turuncudan kan kırmızısına döndü. Bu renk değişimi tutulmanın izlendiği yerdeki hava değişimine bağlı olarak farklı şekillerde gözlemlenebiliyor.

 

Ay tutulması Texas Üniversitesi McDonald Gözlemevi’nden yapılan açıklamaya göre yerel saatle sabah 05.33’de sona erdi.

Tam tutulmanın gerçekleşmesinin 3 saati bulduğu belirtildi. Türkiye saatiyle 08.58’de Ay’ın Dünya’nın gölgesine girmesiyle başlayan tutulma 75 dakikadan fazla sürdü. Bugün gerçekleşen Ay tutulması, ardışık dörtlü ay tutulmalarının ilki olarak belirtiliyor. Diğer üç tutulmanın altı aylık aralıklarla gelecek yıl Eylül ayında sona erecek şekilde meydana geleceği ifade edildi.

 

Bu dört tutulmadan oluşan seriyi kaçıranların 2032 yılını beklemesi gerekecek.

 

2014’ün ilk tutulması, Kuzey Amerika, Latin Amerika ve Karayipler’de izlenebildi. NASA, gerçekleşen ay tutulmasının 2019 yılına kadar Amerika’dan gözlemlenebilen son tutulma olduğunu açıkladı.Tutulma, Türkiye’de ise gündüz saatlerinde gerçekleştiği için izlenemedi.

Yıl içerisinde gerçekleşecek olan tutulmalar ise şöyle: 29 Nisan güneş tutulması, 8 Ekim tam ay tutulması ve 23 Ekim kısmi güneş tutulması.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.